història de la imtgeria

Els Gegants i Cabuts de l’Alcora, són anteriors a la guerra de l’any 1936. En l’anterior consistori, es guardaven en el despatx de la reixa, al costat del cos de guàrdia de la Policia Local i van ser destruïts durant la Guerra Civil. En els anys de l’Alcaldia de En Federico Michavila Paús, i animat per la seua esposa Na Carmen Pallares allà pel mes de juliol de l’any 1950, es van encarregar uns nous en substitució dels originals. Cal ressenyar que en la primera època només havien Gegants a l’Alcora.

Quan es construeixen els nous, i per falta de pressupost, s’adapten dos cabuts per als caps dels gegants, per això tenen/conserven la boca oberta. Estos Gegants també se’ls denomina “manotes” pels seus braços de roba, també tenen la particularitat que el portador els pot inclinar mentre el porta per la seua reduïda altura i pes.

Els Gegants i Cabuts, com és normal en el Món Geganter, tenen noms: ‘Sentet, el Gall’ i ‘Roseta, la Peregriana’, com a Gegants; i Tonet i Joaneta com a Cabuts.

història de la colla

La Colla Gegantera de l’Alcora ha agafat el relleu de l’anterior colla que els gestionaba, anomenada “L’Alcora al Cor” i, des d’aleshores, sempre hem estat presents en les nostres festes populars, sobretot el Dia del Rotllo i la Romeria a Sant Vicent.

La Colla Gegantera de l’Alcora naix una vesprada d’estiu, exactament al juliol de l’any 2011, de forma espontània, per un grup de persones amb ganes de lluitar i d’arrelar encara més les nostres tradicions culturals, i, com no, també crear i potenciar la convivència entre famílies reunides a la Colla, ja que estem sempre oberts a qualsevol incorporació. Els nostres inicis van ser difícils, com tot allò que comença.

EFEMÈRIDES DE LA COLLA

  • 2011: Naix la colla
  • 2012: Adquirim a dos capgrossos infantils per als més xiquets, Fanboy i Chum Chum, ja que els components de la colla sempre hem apostat pels xiquets i no tan xiquets perquè són el futur.
  • 2013: La Caixa Rural ‘San José’ de l’Alcora, decideix que la colla ha de créixer i aposta, amb el que seria el primer cabut d’una sèrie de personatges típics de l’Alcora, ens apadrina el Cabut “Pepe, el del Hispano”, tan volgut al poble.
  • 2014: Veient l’èxit obtingut, la caixa rural San José de l’Alcora ens llança el projecte d’un altre Cabut, aquesta vegada a “Pepe Arqueta”, tota una institució en la nostra localitat.
  • 2015: Una família anònima alcorina decideix també aportar el seu granet d’arena i ens apadrina a la gegantona Neleta, que representa a la dona alcorina, treballadora i bonica.
  • 2016: Naix el gegantó Nelet. Representa al traginer de nostra volguda recua.
  • 2017/2018: Durant aquests anys hem restaurant i canviant els vestits dels nostres Gegants i Cabuts.
  • 2019: La mateixa família que apadrina a Neleta ens proposa adquirir un nou gegantó, ja que deien que Neleta “estava molt sola i necessitava nòvio. Eixe gegantó porta per nom Tafol, un xic atractiu que puja a l’Alcalatén on es diu que estan les dones més apostes i boniques de la comarca, on coneix a Neleta i s’enamora d’ella.
  • 2020: Era COVID.
  • 2021: En el nostre X aniversari, innaugurem a Ximen d’Urrea, un noble Aragonès del linage de la família Urrea que va estar al servei del Rei Jaume I en la conquesta de València i com recompensa va ser nomenat Baró de l’Alcalatén.